diumenge, 26 d’agost del 2007

SUD D'ALEMANYA


Aquest és el viatge que vam fer per la zona sud d’Alemanya l’agost del 2006, durant més de dues setmanes. Feia temps que dèiem d’anar-hi perquè aquest país tenia la fama d’estar molt preparat per a les autocaravanes. La veritat és que vam poder comprovar que era ben cert. Vam visitar també el Camp de concentració de Mauthausen i Salzburg, a Àustria, així com alguna localitat francesa durant la ruta.

Els escrits que he llegit d’altres companys autocaravanistes sempre m’han servit per a preparar els meus viatges. Desitjo que aquest us pugui servir una mica a tots aquells que decidiu anar per aquella zona.

RUTA

- 02/08/06 – Manresa ... 379 Km ... Àrea d’Ambrussun (Km 77, A9)


- 03/08/06 - A. Ambrussun ... 670 Km ... Àrea La Porte d’Alsace, l’última a l’autopista francesa


- 04/08/06 - A. La Porte d’Alsace ... 140 Km ... Friburg
FRIBURG
Capital de la Selva Negra. Va molt bé voltar-hi amb bicicleta.
Impressionant catedral, amb torre de 735 graons.
Carrers molt animats. En alguns carrers del barri antic hi corre un canal d’aigua transparent per la vorera, con si fos un rierol. No es pot deixar de veure.
Té pàrquing especial per a ACs, amb serveis, a 15 min a peu del centre: Bissierstrasse. Sani Station. Wifi. 5 €/24 h


- 05/08/06 - Friburg ... 31 Km ... Todnau ... 9 Km ... Feldberg ... 6 Km ... Titisee ... 48 Km ... Triberg
TODNAU
Boniques cascades enmig d'un bosc. Gratuïtes. Per arribar-hi, hi ha un passeig de poca estona (15-20 min màx.) per un camí marcat pel mig del bosc. Val la pena fer la visita, si va bé de passar-hi.
Per a fer la visita, hi ha un espai per aparcar al peu mateix de la carretera.

FELDBERG
El pic més alt de la regió. Un paradís pels excursionistes a l’estiu i una gran pista d’esquí i snowboard a l’hivern. Un telecabina puja fins el cim.
Hi ha un gran pàrquing al peu del telecabina, suposem de pagament, però nosaltres vam trobar les valles obertes.

TITISEE
Poble petit al peu del llac Titisee. Té un carrer principal amb botigues molt net, ample, amb casetes baixes. Bonic però turístic.
El pàrquing està al final del poble, al costat de la via, agafant el trencall de l’esquerra així que arribes al centre. Té una zona sense asfaltar per les ACs, amb cap servei. De 8 a 18/2’5 €, nit 10 €.
Al càmping Campingplatz Bankenhof (Bruderhalde 31) hi ha un pàrquing petit abans d’entrar. Pernocta permesa de 5 de la tarda a 10 del matí. Es poden utilitzar tots els seveis del càmping. Lluny del poble.


- 06/08/06 - Triberg ... 15 Km ... Gutach ... 19 Km ... Schiltach
TRIBERG
És la ciutat dels rellotges de cucut. Les cascades són al mig del bosc amb un pendent pronunciat, en el trajecte que va de Schönwald a Triberg. Es poden visitar tant des d’un poble com des de l’altre. 2 € adults, 0’70 € nens i 4’50 € entrada familiar (2+2)
Hi ha diversos pàrquings, tots indicats des de l’entrada, gratuïts. Nosaltres vam estar al P3, cobert i sense serveis.

GUTACH
Venint de Triberg hi ha una botiga que és el rellotge de cucut més gran del món. A la sortida del poble hi ha el museu a l'aire lliure de la Selva Negra, el “Vogtsbauernhof”. A l’agost tanquen més tard, a les 8. És un magnífic conjunt de granges de fusta a més de graners, molins (de cereals i d’oli), carbonera, serra hidràulica, forn, farga, molí… Algunes han estat traslladades fins a la zona del museu. D’altres són còpies exactes dels originals. Per fer una bona visita es necessiten gairebé tres hores, sense córrer i veient-ho tot bé. També s’hi fan demostracions de diferents activitats. Interessant, curiós i molt ben cuidat. 5 € adults, 2’5 € nens i 11 € l’entrada familiar.
Molt a prop del museu hi ha un d’aquells tobogans de muntanya. Aquest va sobre dos rails. Té una llargada de més d’un km. Molt divertit. 1 baixada: 2’5 € adults, 2 € nens. Abonament de 6 baixades: 12 € adults, 9 € nens.


- 07/08/06 - Schiltach ... 50 Km ... Donaueschingen ... 86 Km ... Meersburg
SCHILTACH
Poble molt bonic, amb cases d'entramat del XVII i XVIII, en un perfecte estat de conservació. Hi ha un petit museu d’una serradora hidràulica, gratuït.
Hi ha una àrea d’ACs gratuïta sense serveis però amb una aixeta d’on es pot agafar aigua. Només creuar el pont del riu, a l'esquerra. Molt bon lloc, gairebé en el centre i al costat d'un riu amb ànecs. Compte amb l’entrada al carrer, és força estreta.

DONAUESCHINGEN
Hi ha el naixement del Danubi, la Donauquelle. Realment no val la pena fer cap quilòmetre de més per a veure-ho. No és més que una mena de bassa-estany on l’aigua brolla subterràniament. Es veuen a pujar, a rauxes, bombolles des del terra.
Hi ha varis aparcaments. El P11 és un pàrquing per a bus, cotxe, AC...


- 08/08/06 - Meersburg ... 41 Km ... Lindau ... 179 Km ... Munic
MEERSBURG
Bonica cuitat amb carrers peatonals molt pendents que van baixant fins el peu del llac Constança, fins l’embarcador dels ferris.
Té una àrea d’ACs gran (a Allmendweg) 6 €/24 h. No lluny del centre. Va molt bé arribar-s’hi amb bici. Hi ha bus que porta al centre. Té dues parts separades. La que toca a la rotonda té el Sani Station. L’altra és molt gran i tranquil•la per a dormir. 47’7º N 9’26º E

LINDAU
Lindau és una històrica ciutat bavaresa situada sobre una minúscula illa, on s’hi arriba per un pont. Està al peu del llac Constança. També s´hi pot arribar amb el ferri, per exemple des de Meersburg.
El pàrquing amb serveis destinat a les ACs està ben indicat (Parkplatz P1 (P+R), Blauwiese). Té un bus que fa el trajecte especial del pk al centre, només per 50 cts el bitllet familiar (anada i tornada). El pk però surt molt car per fer nit perquè només té tarifa per hores (1’5 €/2 h).


- 09/08/06 - Munic ... 150 Km ... Hallein
MUNIC
Convé agafar el bitllet familiar que, per tot un dia, et permet agafar el metro tantes vegades com vulguis (8’50 €). Surt a compte encara que només s’hagi de fer un viatge d’anada i un de tornada, quatre persones.
Hi ha moltes coses per veure:
La zona Olímpica “Olympiazentrum” està situada on, després de la II guerra mundial, hi van dipositar els enderrocs ciutat bombardejada durant la guerra. Van cobrir-ho amb terra i ara hi ha una bonica zona per a passejar. L’estadi té una arquitectura molt actual, molt avançada per l’època que va ser construït (1972). Entrada familiar: 5 €. També es pot pujar a l’altíssima torre “Olympiaturn” amb l’ascensor, que et permet tenir unes bones vistes de la ciutat. Entrada a part de l’estadi i força cara: familiar 12 €. En aquesta zona també hi ha piscines, pistes de tennis, d’atletisme, el BMW-Museum, un llac...
El Jardí Anglès “Englischer Garten”, de 3’7 quilòmetres quadrats de parc.
La Marienplatz (la plaça més popular), molt plena de gent, on hi ha el Rathaus (l’ajuntament) amb el seu bonic rellotge de carilló.
“Viktualienmarkt”, una plaça a l’aire lliure en el centre de la ciutat, a tocar la Marienplatz. Plena de botigues i paradetes amb coses de menjar. Es pot comprar menjar on vulguis i asseure’t a les llargues taules amb bancs que hi ha al centre de la plaça. És el típic “biergarten”. Ambient molt agradable.
El Deutches Museum, que no hem vist però diuen que molt interessant.
Església gòtica de La Nostra Senyora “Frauenkirche”, fundada el segle XV, és l’inconfusible emblema de Munich. Des de lluny es veuen els sostres en forma de bulbs. Té dues altes torres i ofereix una excepcional vista sobre la ciutat i dels Alps.
Cerveseries típiques: Agustiner (http://www.augustinerkeller.de/, Arnulfstrasse, 52) menjar abundant (salsitxes, cols, rosques de pa…). És lluny del centre.
Hofbräuhaus (http://www.hofbraeuhaus.de/) la cantina més famosa i més plena i alegre de la ciutat. Té també el seu biergarten a l’aire lliure, en un pati interior. S’hi serveixen diàriament més de 10 mil litres de cervesa (una cervesa “Hofbräu original” d’un litre, 6,20 €). Molt a prop de Marienplatz i Viktualienmarkt.
En els antics restaurants de Munic es mengen especialitats bavareses com la cuixa de porc rostida a la graella amb col agra "Schweinshaxe mit Sauerkraut", salsitxes blanques "Weißwurst", una salsitxa escaldada a base de vedella acompanyada amb mostassa dolça i brezel, o Leberkäs, rostit de carn de porc i boví, que es forneja en un motlle de pa.
Enorme pàrquing de pagament la zona olímpica, sota l’Olympic Stadium, el camp del Bayern de Munic. És una zona tranquil•la i recomanable (si no hi ha partit!). Per trobar-lo s’ha d’anar en direcció a Olympiazentrum i seguir les indicacions del pàrquing Olympiapark. 10 €/ 24 h
Hi ha molts P+R en algunes de les entrades a la ciutat. Nosaltres ho vam descobrir en un dels mapes de l’oficina d’informació però no vam veure cap cartell que els indiqués (estàvem adormits?)


- 10/08/06 - Hallein ... 163 Km ... Enns
HALLEIN (Àustria)
Sobre del poble, agafant el pont a l’esquerra així com s’entra, hi ha unes mines de sal. La visita està bé. Primer et fan vestir amb unes camises i pantalons blancs per evitar que l’embrutis. L’entrada a la mina es fa amb un trenet que segueix les vies de les vagonetes. Un cop a dins, et pots passejar per passadissos molt estrets, baixar per uns tobogans iguals que els que utilitzaven els miners, passejar amb barca pel llac subterrani... Durant el trajecte, a més de les explicacions del guia, es van veient uns fragments d’una pel•lícula on els actors representen la història de la mina i els personatges importants relacionats amb ella. Entrada familiar 42 €. A l’exterior hi ha la reproducció d’un poblat celta, època en que es va començar a extreure sal de la zona. Aquest és gratuït.
En el pàrquing hi ha un cartell que prohibeix fer nit a les ACs, però arribant-hi de nit, allà no hi queda ningú que et faci marxar.

ENNS (Àustria)
Hem dormit en una plaça del poble, al peu del Donau, on hi havia unes quantes ACs. Molt a prop del camp de concentració (8 Km).


- 11/08/06 – Enns ... 8 Km ... Mauthausen ... 154 Km ... Salzburg ... 226 Km ... Augsburg
MAUTHAUSEN (Àustria)
Molt més gran que Dachau. Muralla molt ben conservada. A l’interior hi ha varis edificis on s’hi poden veure els forns crematoris, les cambres de gas, i una de les files dels barracons originals. El passadís central del camp està ben encimentat, el que dóna la sensació de que li han rentat molt la cara a tot plegat. La resta ha desaparegut i hi ha instal•lat diversos cementiris, la majoria amb restes trobades a les foses comunes.
També té tota una zona on els diferents països han col•locat monuments en honor als morts i empresonats del camp. Potser cal dir que n’hi ha un dels espanyols republicans (no n’hi ha cap en nom de l’estat espanyol). El mateix passa en una sala on hi ha exposades les banderes dels països on pertanyien els que hi van estar tancats: no hi ha la bandera d’Espanya, hi ha la republicana.
Té una escala de la mort esgarrifosa, amb uns graons molt estrets, el que fa que l’escala tingui un pendent molt pronunciat.
Abans d’entrar a les muralles hi ha construït un edifici on hi ha esposades fotografies, reculls de diaris, documents... referents al camp. També s’hi poden veure uns vídeos amb entrevistes a persones de diferents països que havien estat al camp.

SALZBURG (Àustria)
Ciutat on ja hi vàrem estar una altra vegada i ens va agradar molt. Volíem tornar-hi i fem un tranquil passeig pels estrets carrers del centre i repetim el sopar al Maredo, gens barat però excel•lent. Cal no deixar de veure la botiga dels ous pintats. A milers són els que s’exposen tant a l’aparador com a l’interior de la botiga.


- 12/08/06 - Augsburg ... 43 Km ... Donauwörth ... 30 Km ... Nördlingen
AUGSBURG
A la Fuggerei, el barri obrer més antic del món, del segle XVI s’hi entra travessant la muralla.
Zona comercial animada. En aquesta zona hi ha hi ha un gran mercat de fruites, verdures, pa, flors… Sorprèn que, en aquest mercat, que està al carrer, no hi deixin entrar els gossos, tenint en compte a més que en aquest país els volen pràcticament a tot arreu.
La plaça de l'Ajuntament, gran, i plena de terrasses. El carrer Maximilianstrasse, molt ample i lluminós, ple de bonics i elegants edificis a cada costat.
Els pàrquings que hem vist indicats, tots eren coberts. Una solució és aparcar al carrer, s’hi troba lloc fàcilment i molt a prop del centre.

DONAUWÖRTH
Carrer principal ample i bonic. Alguns llibres diuen que és dels més bonics del sud d’Alemanya. El poble no té massa res més. No cal fer-hi el viatge exprés.
Hi ha alguns pàrquings.


- 13/08/06 – Nördlingen ... 32 Km ... Dinkelsbühl ....47 Km ... Rothenburg ob der Tauber
NÖRDLINGEN
La ciutat té una muralla completa que, com una anella, la tanca en rodó. Té enormes cases d'entramat de 5 i 6 pisos escampades per la ciutat. A l'església de St. Georg hi ha una torre de 90 m. Després de 350 graons es pot gaudir d'una bonica vista de la ciutat. Molt bé per fer la visita en bici.
Àrea gran d’ACs gratuïta amb Holliday-Clean (aigua 2 €!). A la B25, entrant per Nördlingen Nord, seguint direcció Dinkelsbühl, al costat mateix d’una de les portes de la muralla d’entrada al poble.

DINKELSBÜHL
Església de St. Georg: la seva altura i lluminositat la doten d'una bonica elegància. Poble del mateix estil que els últims: emmurallat, amb boniques cases d'entramat, ordenat, polit, tranquil.
Pàrquing P2 gratuït sense serveis, però amb wc, a tocar una de les portes de la muralla. Algun P+R indicat.


- 14/08/06 - Rothenburg ob der Tauber ... 185 Km ... Germersheim
ROTHENBURG OB DER TAUBER
Petita ciutat amb una preciosa muralla. Amb cases de tots colors, ordenades, amb flors... Interessant la bastilla.
Molt bé per passejar amb bici.
Té moltes botigues. La més bonica és la del Nadal. Hi ha de tot. Al centre de la botiga hi ha un muntatge que representa un carrer de nit guarnit amb tots els detalls del Nadal. És realment impressionant.
Dos dels pàrquings, estan indicats especialment per a ACs. En el pk del Lidl, al costat del P2 hi hem pernoctat gairebé 20 ACs. Molt tranquil. Al P3, a tocar una altra de les portes, hi ha tot tipus de vehicles barrejats. 6 €/24 h; al final de les tres zones que té, és on hi ha els serveis. Surt el mínim d’aigua que indica.


- 15/08/06 - Germersheim ... 144 Km ... Rust
GERMERSHEIM
Poble de l’Albert i la Nicole, els nostres amics. Ells diuen que és una ciutat però l’ambient és totalment d’un poble amb casetes baixes, moltes d’unifamiliars. Preciós l’entorn del Rin. Ens han quedat ganes de tornar-hi hi fer un llarg trajecte pel costat del Rin, amb bici o patins.
Àrea d’ACs de pagament ben indicada, amb serveis Holiday-Clean. 3 €/ 24 h. Molt a prop del Rin. Racó molt tranquil.


- 16/08/06 - Rust ... 185 Km ... Baume les Dames
RUST - EUROPA PARK
Adults: 28’50 €, -12 anys: 25’50 €
El parc temàtic Europa-Park es divideix en vàries àrees temàtiques que giren entorn de la manera de vida, costums, construccions... de diferents països que hi ha a Europa. És el parc més gran d’Europa
Pàrquing per a CVs i ACs amb Holiday-Clean, edifici de dutxes i lavabos, restaurant de menjar ràpid, parc infantil i un petit llac artificial per si vols refrescar-te amb un bany. 5 € el dia, 18 € la nit.


- 17/08/06 - Baume les Dames ... 263 Km ... Pérouges ... aprox. 150 Km ... Àrea autopista
BAUME LES DAMES (França)
Sortida 5, Km 90 de l’A36.
Àrea d’ACs. Lloc bonic amb una bona zona per fer parada o nit a mig camí. Al peu d’un riu, per a fer-hi activitats, passejos amb bici... Amb serveis. 5 € amb llum inclosa. Amb força ACs. Per arribar-hi, venint de l’autopista, es travessa tot el poble.
Gasoil molt més barat al Super U o a l’Intermarché

PÉROUGES (França)
Poblet medieval fortificat, reconstruït el 1468. Va ser fundat per ciutadans emigrants de Perugia (Itàlia) abans de l'arribada de Juli Cèsar a la Gàlia. Carrerons tortuosos, empedrats i molt ben conservats. Ha estat escenari de diverses pel•lícules d'època. Està molt poc explotat. En algunes entrades de les cases hi ha artesans, però molt pocs. Venen la “galette” de Perouges, una espècie de “tartaleta” gegant amb crema. En una mitja hora es pot visitar tranquil•lament.
És a la sortida 7 per l’A42.
Hi ha un pàrquing a l’entrada (2 €), un solar de terra.


- 18/08/06 - Àrea autopista ... aprox. 570 Km ... Manresa