divendres, 23 de novembre del 2007

ITÀLIA: VENÈCIA I TOTS ELS ALPS


Aquest serà el nostre primer viatge llarg amb l'autocaravana. Ens fa un cert respecte posar-nos per dintre les ciutats i tampoc tenim massa per mà com es funciona en aquest món en una sortida de força dies: si trobarem fàcilment llocs per aparcar i pernoctar, aigua a disposició, llocs per buidar grises i negres...

Com que la natura ens agrada prou, ens és fàcil decidir fer un viatge força centrat en les muntanyes, evitant al màxim les grans ciutats i les aglomeracions.
Així que programem resseguir els Alps de punta a punta, però aprofitar per visitar Venècia al començament. Seran uns quinze dies, durant el juiol de l'estiu del 2004.


RUTA

DIA 1

Sortida de casa a la tarda. Nit a l’autopista francesa, bastant amunt, a l’Aire du l’Arc, entrada la nit.


DIA 2

Seguim el viatge fins a Venècia. Hi arribem a la nit deprés de suportar un bon tap pel perifèric de Mestre, per on no calia passar ja que havíem de desviar-nos just abans. Aconseguim arribar al pk Tronchetto, just passar el pont i al costat de la sortida dels vapporettos

El fons del pk no és vigilat. Si es deixa sola l’AC potser és millor portar-la fins més a prop de la porta. Surt força car i segurament val la pena provar el de Punta Sabioni. D’allà també hi surten vaporettos.

Pernocta: VENÈCIA, pàrquing Tronchetto

- 23 €/12 primeres h; 16 €/següents fraccions de 12 h; de 19 h a 8 h gratuït

- Aigua i electricitat incloses (són al fons del pk).


DIA 3

Abans de les 9, de peus a terra per aprofitar el dia.

Comprem els bitllets de 24 h. pels vaporettos (molt ben encertat). Voltem per la plaça de San Marco i els carrers interiors. Al sol, la calor és irresistible. A l’ombra, es pot aguantar bé. Dinem amb uns dels estrepans que hi ha en moltes de les botigues de la zona. Ho arrodonim amb gelat, que els fan boníssims.

Tornem a Tronchetto a les sis, després de fer tota la volta a la llacuna interior amb el vaporetto i havent reposat una bona estona a l’ombra dels grans arbres dels jardins que hi ha en direcció al Lido.

Al vespre, a quarts de deu, tornem al centre per veure l’ambient de nit. Tenim la sort que l’anada del trajecte de nit, passa per fora del Gran Canal i així podem fer tota la volta completa.

A aquesta hora, tot és molt més relaxat, la plaça amb una il·luminació preciosa i els carrers interiors amb molt de tancat però agradables. Repetim gelat, no ho podem evitar!!

Tornem satisfets al pk i sortim cap a Belluno, on hi arribem per allà les 2 de la nit, al pk de la gran escala mecànica.

Pernocta: BELLUNO

- de 19 h a 8 h: gratuït

- de 8 h a 19 h: 0’70 €/h i 0’60 €/fracció

- Aigua gratuïta a l’exterior del pk

- A dins del pk hi ha unes enormes escales mecàniques que et porten al centre del poble gratuïtament

- Per trobar-lo cal seguir les indicacions de les escales mecàniques

- Al fons, a tocar l’aigua, hi ha una porta per entrar al pk i agafar les escales

- Tranquil i molt gran


DIA 4

Ens llevem tard. Pugem al poble amb l’escala elèctrica gegant. Donem un voltet pel poble però ens tanquen les botigues! Aquí es tanca a dos quarts d’una, al migdia! De fet també ens fa plegar el ruixat. Després de dinar, tornem al poble (tornen a obrir a les 3) i fem unes quantes compres. Dormim allà mateix.


DIA 5

Al matí d’hora, fa un altre ruixat. Sortim cap a Cortina. Abans d’arribar, gasoil i compra en un súper (no en vèiem cap!).

Arribem a Fiammes, barri de Cortina, a l’únic pk que admeten AC. Com que són les festes del barri, el pk és gratuït durant els tres dies.

El dia és a base de ruixats dèbils el que només ens permet sortir una mica a veure una competició de salts de cavalls i fins el riu, tot caminant.

Cap al tard, compto 78 ACs dins el pk, i encara en van arribant més. Tot italians, algun francès, alemany... però cap amb la E.

Veiem que hi ha un autobús que pot portar al centre de Cortina però no hi anem.

Pernocta: CORTINA D’AMPEZZO, al barri de Fiammes, direcció Misurina (nord)

- 12€/24 h

- Sembla que s’ha de pagar 3€ per aigua, potser només si no es pernocta

- Un cartell l’indica des de Cortina

- Hi ha autobusos que porten al centre


DIA 6

Fem el circuit cap al llac Misurina, seguint la carretera cap amunt i tornant pel Passo Tre Croci. Molt bones vistes del llac i de les muntanyes: Croda Rosa, Cristallo, Col di Varda (darrera del llac)...












Llac Missurina, Mont Rosa i Cristallo.






Passem Cortiona i seguim la ruta en direcció el Passo Falzarego. A la sortida de Cortina trobem “Adrenaline”, i un centre d’esports d’aventura. Em toca fer d’acompanyant dels nens (no em desagrada pas!) Alguna prova ha estat realment de suar! L’adrenalina sortia a raig!!

Seguim el camí. Pujada fins al Falzarego amb molt bon paisatge. Pk del telefèric amb força ACs.

Pernocta: PASSO DI FALZAREGO

- A 26 Km de Cortina per la S48

- Molt bona vista i viatge bonic

- Amb rutes per caminar

- Pk del telefèric


DIA 7

Caminada matinal, muntanya amunt per on puja el telefèric. Uns tres quarts de pujada, i baixar. Seguidament, fem una ruta en direcció contrària. Pugem un bon tros i la Duna (la gossa) se’n va amunt seguint la gentada. Quan torna, decidim que ja n’hi ha prou i baixem al llac Limide, que veiem més avall. Hi reposem i la Duna aprofita per fer un bon bany. A la tarda sortim en direcció Arabba, pso Pordoi, Canazei, Moena. Parem a Forno, en una zona de pagament. Descans, lectura, tirem el frisbee...

Pernocta: FORNO

- 10€/nit, aigua inclosa

- 8 € l’aigua, si no es pernocta

- Petit, amb tros de gespa

- Entre Moena i Predazo, per la S48. Segons l’APT (of. d’inf.), no n’hi ha altre en molt tros.


DIA 8

Sortida al matí fins Bolzano, passant pel Pso. Costalunga i llac Carrezza. El camí es podria canviar seguint per la S48 i la S12. Encara que és més llarg, el que hem fet no és massa agradable, i al llac tampoc va massa bé de parar.

Al migdia som a Bolzano. No sabem com entrar perquè trobem un pont baix i ens parem allà mateix, en un pk interior en la zona dels busos. Dinem amb pizzes tot voltant per Via Porticci. Comprem roba i tornem carregats al pk.

Sortim més tard en direcció al Passo Tonale.


Pernocta: PASSO TONALE

- Prohibit AC en la major part de zones, però després de la “capella” militar no diu res

- En el pk d’abans de la capella i ha una font doble que raja moltíssim

- Bonic paisatge i viatge


DIA 9

La zona és plena de marmotes que xisclen i s’escapen quan et veuen. Carreguem aigua al pk d’abans de la capella militar, en una font amb dos impressionants dolls d’aigua.

Sortim direcció Sondrio pel pas d’Aprica. Viatge gens bonic i un tros del passo és molt estret. Dinem al pk del super Iperal i comprem de passada. Impressionant la quantitat de formatges que hi ha.

Seguim direcció Lecco. Aparquem al peu del llac Como. Ja hi hem estat en una altra ocasió i només aprofitem per estirar les cames. Decidim buscar una altre pk per dormir i no trobem res de res. Passat Como, a Villa Guardia, trobem una zona de pk al costat de l’església que ens sembla molt bé. Ens hi quedem.


DIA 10

Ens desperta la policia gairebé a les nou i sense més ens diu que no hi podem ser allà. Vist que per la zona no trobem lloc i tampoc ens convenç, marxem doncs direcció Milà, amb la intenció de tirar fins la Val d’Aosta. Per Milà ens perdem. Allà sembla que s’acaba l’autopista, s’agafa el perifèric i es torna a enganxar una altra autopista però els indicadors estan fatal i ens trobem dins Milà. Donem una volta intentant trobar autopista o nacional, Que mal indicat que està tot plegat!!

A la tarda arribem a Aosta. Parem al pk d’ACs. Donem un volt pel poble, sobretot per la zona intramurs. Prenem un gelat, tan bo i gegant com els de Venècia.

Més tard conversem amb els italians de l‘AC costat i ens recomanen visitar Cogne i Lillaz.

Pernocta: AOSTA

- Totalment gratuït, amb aigua

- Indicat des de l’entrada sud, és al costat de la via, prop de l’estació

- Prop del centre del poble


DIA 11

Sortim cap a Cogne. La pujada és amb molt bon paisatge. Trobem el pk d’ACs que l’estan ampliant o arreglant. És molt gran.

Fem una volta matinal pel poblet i encarreguem pizzes i polenta amb gorgonzola.

A la tarda, una altra caminadeta i després ens dirigim a Lillaz.

Allà, parem al pk d’ACs que és petit però que encara hi cabem. La riera passa pel costat amb una força que es fa sentir. Decidim veure el poble, que només té quatre cases. Veiem la indicació de cascades i ens hi arribem; només són deu minuts. No resulta ser impressionant però és maca.

Pernocta: LILLAZ

- de 8 h a 20 h: gratuït

- de 20 h a 8 h: 6 €/nit

- Aigua gratuïta

- Sense barreres, passen a cobrar pels volts de les 20 h

- Petit, amb uns trossos de gespa al darrera d’alguns pàrquings


DIA 12

Anem altre cop a Aosta; ens fa gràcia veure el campionat d’agility que vam veure anunciat. És massa com actuen els Border Collies; en són els reis.

Cap al tard, ens dirigim al Monte Bianco. Passem per davant del pk del telefèric de Val Vény però volem veure què hi ha més amunt. Arribem a La Palud, a Entrevés, al pk que hi ha abans del telefèric del Mont Blanc. Com que hi ha un parell més d’ACs, ens hi quedem. Els preus del telefèric són abusius i només per un tros molt petit. Demanem al veí de l’AC Del costat si sap d’algun tros maco i ens indica pel camí que segueix més amunt del telefèric. S’hi pot anar amb el vehicle i a partir d’allí s’hi poden fer caminades. Fem nit en aquest pk.


DIA 13

Ens llevem d’horeta per anar amunt ja que el veí de l’AC del costat ens va dir que baixaven una barrera quan havien passat mil vehicles i que això sovint passava entre les 10 o les 11.

Seguim el camí, que ens han dit que serien uns cinc Km, però deuen ser uns 7 o 8. Parem al costat de la riera. Intentem el bany però és gelada. L’aigua baixa directament de la glacera que tenim a sobre mateix, allà a tocar. La Duna sembla no notar-ho. Passem el matí de descans i una caminada a la tarda. Després, emprenem el camí de tornada.

Passem per Coll del Picolo St. Bernardo ja que el túnel del Mont Blanc és caríssim. Tornem a fer un port ple de corbes però bonic de paisatge. Gairebé no fem gaire més Kms que pel túnel, l’única pega és que hi ha molt tros de baixada del coll que no té barreres i fa una mica d’impressió si es té vertigen.

Fem nit en una àrea, ja a l’autopista francesa.


DIA 14

Seguim el viatge. Decidim parar a Narbona, a la botiga d’accessoris. No tenim carnet de soci ni sabem el número per internet i no ens fan descompte. Així, els preus no són millors.

Seguim el camí cap a casa. Al començament de l’eix, s’encén la reserva. Anem patint per arribar al Coll de Revell, ja que passen de les deu i les altres gasolineres estaran tancades. Suant hi arribem però també és tancada!! Hem de fer nit allà, amb tota una colla de camions, perquè amb el gasoil que ens queda no podem fer ni un quilòmetre més. Ostres, quina badada!!


DIA 15

Acabem el camí, passant pels Autosuministros Vic per recollir la maleïda porta que tenim pendent de fa un any. Ens fan esperar força per muntar-la però finalment aconseguim arribar a casa al migdia.



DETALLS VARIS

El carburant és a diferent preu si te’l serveixen o te’l poses tu i val aproximadament el mateix que a les autopistes franceses.

A les gasolineres no es veu aigua però és fàcil de trobar-ne als pk d’ACs

A les ATP poden donar informació dels pk per AC de la zona.

La ruta pels “passos” val molt la pena pel paisatge però cal tenir en compte que algunes carreteres són molt estretes són de mal passar. Sempre hi ha moltes paelles, però compensa si l’amplada és la mínima necessària. Bons passos de fer i molt macos són: Falzarego i Tonale. El Passo dell’Aprica és de mal fer.

Hi ha multitud de formatges i molt bons: Croda Rosa, Pecorino, Campagnola, Valpadano, Dolomiti, Fontina, Taleggio....

No hem trobat cap pega per entrar a les botigues amb la gossa. Quan ho demanes tothom et diu un sí, volent dir “és clar!!”

Als vaporettos de Venècia poden pujar-hi els gossos sempre i quan portin morrió.